Growatt

growattGrowatt bestaat sinds 2010 en heeft daarmee meer dan 15 jaar ervaring met zonnepaneel omvormers. Ze focussen op betaalbare oplossingen van goede kwaliteit omvormers voor zonnepanelen. Research en Development is een belangrijk speerpunt om technische innovatie op het gebied van design, testen, productie, componenten en betrouwbaarheid te bewerkstelligen. Growatt heeft een kantoor in Nederland omdat ook de service naar de klant toe zeer belangrijk is.

In 2018 al bleek Growatt na Solaredge en SMA omvormers tot de wereldwijde top 3 te behoren, en daar staat ze nog steeds. Momenteel wordt de nieuwe X-serie omvormers uitgerold. Deze omvormers zijn kleiner, lichter en nét weer iets efficiënter. Bovendien zijn ze voorbereid op exportlimitatie. Ook omvormers met 2 trackers (2 MPPT) voor verschillende oriëntaties, driefase omvormers en omvormers voor zonneparken zijn voor Growatt geen probleem. Ze zijn daarmee echt een wereldspeler op het gebied van zonnepanelen omvormers!

Sinds kort heeft Growatt de standaard garantie op alle omvormers aangekocht in Nederland en België, na mei 2020, verhoogd naar 10 jaar. Monitoringmodules hebben standaard 1 jaar garantie.

 

Solaredge

Afbeelding6Solaredge omvormers zijn perfect als het steeds een ander zonnepaneel is dat schaduw vangt. Bijvoorbeeld door een boom die verschuivende schaduw geeft. Bij een normale stringomvormer bepaalt het beschaduwde paneel de mogelijke prestaties voor de hele zonnepanelen set. Solaredge heeft dat effect omzeild door achter elk zonnepaneel een Power Optimizer te plaatsen. Daardoor heeft elk zonnepaneel zijn eigen tracker, en kan de rest van de zonnepanelen set zo optimaal mogelijk presteren! Ook verschillende orientaties, gedegradeerde zonnepanelen of zelfs zonnepanelen van een ander vermogen kunnen gewoon in één enkele string van de Solaredge omvormer geplaatst worden.

Monitoring per paneel - Solaredge

Solaredge omvormers hebben geen display, maar worden volledig ingesteld vanaf de Solaredge setapp die je installeert op een smartphone. Als de communicatie met het monitoring portaal tot stand is gebracht kunnen eventuele wijzigingen via de computer worden gedaan. De LAN aansluiting zit standaard ingebouwd. Wil je de communicatie via de wifi laten lopen? Geen probleem! Gebruik daarvoor de Solaredge antenna. Doordat elk zonnepaneel is voorzien van een optimizer, kun je de zonnepanelen set monitoren per paneel. Zo kun je in het geval van een storing snel achterhalen waar het door komt. Dit is zeker in het geval van grotere zonnestroom installaties interessant.

Zonnepanelen in serie of parallel? Solaredge doet het anders!

In het geval van een stringomvormer plaats je alle zonnepanelen in serie, en heeft de centrale omvormer een bepaald voltage nodig om op te starten. Plaats je de zonnepanelen niet in serie, dan is het voltage dat de zonnepanelen te laag en start de omvormer niet op. Het voordeel is een zeer overzichtelijke set zonnepanelen met weinig verbindingen. Het nadeel is dat als één zonnepaneel schaduw vangt, dit de prestaties van de rest van de string beïnvloeden.

Moet ik mijn zonnepanelen dan parallel schakelen?

Dat kan een oplossing zijn, maar dan heb je wel een ander type omvormer voor zonnepanelen nodig: micro-omvormers. Dan plaats je achter elk paneel een eigen omvormer en wordt de gelijkstroom direct op het dak omgezet naar wisselstroom. Het voordeel is dat de zonnepanelen elkaars presteren niet beïnvloeden, én dat je per zonnepaneel kunt uitlezen hoe de set zonnepanelen het doet.

Solaredge geeft je alle voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen, voor een mooie prijs.

Storedge hybride omvormer

Solaredge heeft 1-fase hybride omvormers én 3-fase hybride omvormers beschikbaar! Ze zijn een van de eerste omvormerfabrikanten die deze technologie op drie fasen beschikbaar maken. Installeer één omvormer, met daaraan de zonnepanelen set én de batterij! Maak je huis helemaal slim door Smart Home toepassingen te installeren.

Solaredge - voorbereid op Smart Home

Met Solaredge in huis ben je voorbereid op de toekomst met alle smart energy producten. Installeer een Solaredge modbus energiemeter met de bijbehorende CT klemmen zodat je omvormer weet hoeveel stroom welke kant op loopt. Installeer ook de Zigbee plugin en antenna met de AC switch met meter en stel hem zo in dat je wasmachine aan gaat als er stroom naar het net geëxporteerd dreigt te worden. Of gebruik de slimme contactdoos, om de buitenverlichting uit te schakelen als de capaciteit van de batterij niet meer voldoende is. Het smart Energy Relais kun je gebruiken om bijvoorbeeld de warmtepomp met een extern besturingssysteem te schakelen. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, heeft Solaredge de Smart energy boilerregelaar uitgebracht. Gebruik alleen de zonnestroom die je over hebt en anders het net in zou gaan om de boiler op te warmen!

Solaredge omvormer met EV-oplader

Heb je een elektrische auto, of ga je elektrisch rijden? Dan kun je ook de omvormer voor je zonnepanelen, die tegelijkertijd een laadpaal is, in de garage hangen! De perfecte plek voor de autolader én voor de omvormer. Het geeft een clean beeld als er weinig apparaten hangen. Daarnaast past deze autolader perfect in het plaatje van efficient omvormen en kun je de autolader met de smart home toepassingen zoals hierboven beschreven zo instellen dat hij alleen laadt met de overtollige stroomproductie!

 



De ACM wijzigt op voorstel van Netbeheer Nederland de Netcode elektriciteit. Daarmee zijn nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumenten per 27 april 2021 verplicht over een conformiteitscertificaat te beschikken.

Eigenaren van een elektriciteitsproductie-eenheid – zoals een installatie met zonnepanelen – zijn er verantwoordelijk voor dat hun opweksysteem voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

Normen en certificering

Deze Europese verordening is sinds 27 april 2019 in Nederland van kracht. Installaties die energie opwekken moeten sinds die datum voldoen aan strengere technische eisen om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet. Voor kleinere installaties van het type A – waaronder ook zonnepaneelinstallaties bij consumenten – besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het voorjaar van 2019 de handhaving van de RfG met 2 jaar uit te stellen tot 27 april 2021. Reden hiervoor was dat het benodigde certificeringssysteem nog niet klaar was.
Inmiddels zijn er in Europees en nationaal verband echter normen opgesteld waardoor ook de benodigde conformiteitscertificaten kunnen worden afgegeven aan omvormers voor zonnepaneelinstallaties. Het gaat daarbij om de Europese normen EN 50549-1 voor laagspanningsnetten en EN 50549-2 voor middenspanningsnetten. Beide normen zijn in Nederland geaccepteerd als NEN-EN 50549-1 en NEN EN 50549-2.

Netcode elektriciteit gewijzigd

De wijziging van de Netcode elektriciteit die de ACM nu gepubliceerd heeft, zorgt ervoor dat de eisen in de netcode in overeenstemming zijn gebracht met de 2 Europese normen. Hierdoor wordt het per direct mogelijk om op basis van de normen conformiteitscertificaten uit te geven voor productie-eenheden van het type A en B (red. zie tabel).
Omvormerfabrikanten kunnen hun zonnepaneelomvormers nu laten certificeren en voorzien van een conformiteitscertificaat. Een consument die nieuwe zonnepanelen aanschaft, kan met dit certificaat aantonen dat hij voldoet aan de RfG-verordening. Het aantonen van die conformiteit is voor alle nieuw op het elektriciteitsnet aan te sluiten zonnepaneelsystemen dus per 27 april 2021 verplicht. Ook voor bestaande zonnepaneelinstallaties waarvan consumenten de omvormer laten vervangen, is een conformiteitscertificaat verplicht.

Eisen per type

Onderstaande tabel bevat de verschillende typen elektriciteitsproductie-eenheden (PGM’s) die de Nederlandse netbeheerders onderscheiden en welke eisen hieraan via de RfG gesteld worden.

Maximaal vermogen van de (aangepaste) opwekinstallatie

Categorie

Eisen in Nederland

Tot 0,8 kilowatt

 Overig <A

Conformiteitscertificaat verplicht per 27 april 2021

Van 0,8 kilowatt tot 1 megawatt

 Type A

 

Van 1 tot 50 megawatt

 Type B

Aantonen conformiteit verplicht via Elektriciteitsproductie-eenheid Document (Power Generation Module Document (PGMD), deels onderbouwd via conformiteitscertificaat)

Van 50 tot 60 megawatt

 Type C

Aantonen conformiteit verplicht via Elektriciteitsproductie-eenheid Document (Power Generation Module Document (PGMD), deels onderbouwd via conformiteitscertificaat)

60 megawatt en groter of met een rechtstreekse aansluiting op het net (spanningsniveau 110 kilovolt of hoger)

 Type D

Uitgebreide procedure verplicht inclusief conformiteitstesten en -simulaties





Zowel Growatt als SolarEdge beschikken over de vereiste conformiteitscertificaten.